Язовирна стена, Кърджали

Любопитни факти и легенди

Язовир "Кърджали" е един от трите големи язовира, заедно с язовир "Студен кладенец" и "Ивайловград", които акумулират водите на река Арда и нейните притоци

Язовирът се намира се северозапад от град Кърджали, стената му е на около 3км. от града. Строителството на стената протича в периода 1957-1963 година. Тя е бетонна дъгово-гравитачна , изшисява се на 103,5 метра над земята, а общият завирен обем на водохранилището е 497,2 млн. куб. метра. По големина е на второ място, а по форма, конструкция и изпълнение е единствената на Балкански полуостров. Тя е и една от малкото язовирни стени в света, които се извисяват на самия град.

Язовир Кърджали е сред най-привлекателните туристически атракции на Ардинския район. Той образува красиви заливи и полуострови, над които стръмни склонове, осеяни с причудливи скални форми. Риболовът тук е приоритет за риболовците от цялата страна. Всеки сезон си има своето очарование, а чудната природа създава условия не само за отдих, а и за естетическа наслада. Водите на язовир Кърджали се обитават от американска балканска пъстърва, есетра, сом, бяла риба, шаран, амур, кефал, костур, червеноперка и уклей. Тук може да уловите рибата на живота си - статистиката помни шарани с гигантски размери и трофейни сомове, уловени с въдици, чието тегло надхвърля 100кг.

През лятото язовирът служи като средство за отмора на много жители на Кърджали и гости на града. В непосредствена близост са изградени хотели, ресторанти и лятни вили.