Арх. комплекс Перперикон

Любопитни факти и легенди

Паметник на културата с национално значение

Местоположение - разположен е на 25 км. североизточно от гр.Кърджали до с.Горна крепост

Достъп до обекта - до Перперикон може да достигнете с автомобил по пътя откъм с.Стремци (северно от гр.Кърджали) или по пътя откъм с.Широко поле (източно от гр.Кърджали) по асфалтов път. Маркиране туристическа пътека тръгва от с.Болярци и излиза директно горе на кулата на Перперикон. Редовна автобусна линия до близките села

Описание на обекта - Перперикон е разположен на доминиращ връх в местност, известна сред местното население като Джин Тепеси (Планината на духовете).

Най-ранните следи от човешка дейност са от късната каменно-медна епоха (халколит/енеолит) в кр. на V - наю. на IV хил. пр. Хр. , когато хората започват да почитат и поднасят дарове на Скалата. Открити са уникални предмети като фрагменти от култови масички, части от идоли, съдче във вид на яребица, където според известните аналогии са били съхранявани опиати, употребявани от жреците за изпадане в транс. От халколита са няколко великолепни ножа от жълт отсечен кремък, като един от тях е дълъг 20см. Според специалистите тази суровина се намира единствено в днешна Североизточна България, откъдето е внесена като скъпа стока. Може би е била разменена за самородно злато, с което Източните Родопи са богати.

Развитието на скалния комплекс продължава и през бронзовата и желязна епоха. Единствена по рода си е колекцията от 15 триъгълни култови стрелички от полускъпоценен камък със съвсем малки размери датиращи от ранната бронзова епоха. Със сигурност може да се твърди, че в късната бронзова епоха 18-12 в. пр. Хр., Перперикон преживява първия си голям разцвет. Това е епохата на крито-микенската цивилизация.